Saturday, January 29, 2011

AmCham-Shanghai's 2010-rapporten om Kina Business

Den amerikanske handelskammer i Shanghai netop udsendt sin 2010-2011 Business Report. Denne rapport bør være obligatorisk læsning for alle selskaber at gøre forretninger i Kina, eller som planlægger at gøre forretninger i Kina. Vores gode venner over på Technomic Asien var medforfatter til rapporten.

Rapporten er baseret på undersøgelser af AmCham medlemmer. Dette er kritisk. Rapporten er ikke baseret på de indtryk af akademikere og embedsmænd. Den er baseret på den dag-o-dag erfaring med selskaber, der arbejder på jorden her i Kina. Den kritiske Resultaterne af dette års rapport er:

Thursday, January 27, 2011

• Hovedparten af respondenterne opererer i Kina med fokus på det kinesiske marked. 58% primært fokusere på det kinesiske marked og kun 10% primært fokusere på fremstilling til eksport. Forestillingen om, at de fleste amerikanske virksomheder er i Kina udelukkende med henblik på fremstilling og salg til tilbage til USA er simpelthen forkert.

• amerikanske virksomheder fortsætter med at bevæge sig fra første trin byer som Beijing og Shanghai til andet lag byer som min elskede Qingdao. 39% af respondenterne rapporterede, at de overvejer at flytter til sekundære byer.

Tuesday, January 25, 2011

• Den største bekymring for de amerikanske selskaber i Kina er inkonsekvent fortolkning og håndhævelse af kinesiske love og regler. Respondenterne var ikke beskæftiger sig med indholdet af love og bestemmelser. Snarere de udtrykte bekymring for, at love og bestemmelser anvendes på en måde, der favoriserer de statsejede virksomheder mod udenlandsk ejede virksomheder. Denne bekymring er særlig akut i forhold til det andet lag byer, centrum og vest. Bekymringerne om de juridiske rammer forhindrer nogle virksomheder fra at gøre overgangen til disse regioner, selv om staten kraftigt fremmer sådanne tiltag.

Sunday, January 23, 2011

• Den anden store bekymring for de amerikanske selskaber i Kina er fortsat beskæftigelsessystem. Der er to store problemer. Den første er den stadige stigning i lønningerne, en økonomisk fænomen. Den anden er den fortsatte mangel på klarhed om rettighederne for arbejdstagere i henhold til lov om arbejdsaftaler.

• I sin egen blog-indlæg på resultaterne, bemærkede Technomic Asien, hvordan amerikanske virksomheder klarer sig så godt i Kina, der er lige kommet ud af deres "hidtil bedste resultat siden 2000:"

Friday, January 21, 2011

• Technomic Asien også bemærket, hvordan det overvældende flertal af amerikanske virksomheder er optimistiske om deres Kina fremtid som "omkring 9 ud af 10 amerikanske virksomheder i Kina forventes en omsætningsfremgang i 2011. Kina er en af nr. 1 prioritet for 20% af amerikanske virksomheder , og procentdelen af virksomheder, der vil øge Kinas investeringer i 2011 med mere end 15% fordoblet i løbet af 2010. "